Akkerbouw

Nieuws 1433 x bekeken

VTA: uienareaal krimpt, maar ‘slechts’ met 3 procent

Noordhoek - De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) verwacht niet dat het uienareaal dit jaar met 5 tot 10 procent zal krimpen.

Dit laatste is wel de prognose van het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw.
VTA gaat uit van een areaalkrimp van 3 procent. Dit blijkt uit een eigen inventarisatie onder 250 uientelers. ”Veel alternatieven voor uien zijn er simpelweg niet”, stelt Ralph de Clerck, VTA-voorzitter van de uiencommissie. ”Andere gewassen renderen namelijk ook niet. Alleen graan doet het aardig. Overstappen op een ander gewas is dus niet zo eenvoudig. Daarbij komt dat er niet zoveel gelegenheidstelers zijn.
Zaadbedrijven en afnemers zijn ook niet overtuigd van de prognose van BUI. Zij denken dat een krimp van 5 procent het maximum is.
Volgens hen lopen alternatieve gewassen te slecht. Marktpartijen in de Noordoostpolder geven zelfs aan dat de krimp daar minimaal zal zijn. Maar dit is inherent aan de polder waar, hoe goed of slecht de uienmarkt ook is, nooit grote verschuivingen zijn.
De forse krimpprognose van BUI is gestoeld op de aanhoudende slechte uienprijzen en de hoeveelheid uien die nog in bewaring liggen. Telers hadden medio april nog 535.000 ton uien in bewaring. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2011 was dit meer dan de helft minder: 245.000 ton. In april 2010 was dit 220.000 ton.
De hoeveelheid vrije uien bedroeg half april van dit jaar 450.000 ton. Dat was een jaar eerder nog 190.000 ton. In april 2010 lagen er 140.000 vrije uien in voorraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.