Akkerbouw

Nieuws 1598 x bekeken

Rabobank ziet soja en mais in prijs stijgen

Utrecht - De prijs van agrarische grondstoffen zal de komende twee kwartalen zeer beweeglijk zijn en uiteindelijk scherp stijgen.

Speculanten hebben met de schuldencrisis in Europa in het achterhoofd onrealistisch negatieve posities ingenomen op de grondstoffenmarkt. Dat schrijft de Rabobank. De bank ziet de sojaprijs tot het hoogste niveau sinds de zomer van 2008 stijgen, terwijl mais in het kielzog volgt.
China kan immers een vaste koper van grote volumes mais blijken te zijn. Voorheen kocht China slechts sporadisch in. Grote volumes gingen alleen voor korte perioden (zoals tussen 1994 en 1996) richting China. De wereldvoedselorganisatie FAO denkt dat China in de oogstseizoenen 2011/2012 en 2012/2013 in totaal tussen de 8 en 10 miljoen ton mais zal importeren. De mais wordt vooral als veevoer gebruikt maar mogelijk ook om voorraden aan te vullen.
Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verwacht dat tarwe uiteindelijk niet de temperende kracht zal blijken te zijn waar veel voerconcerns op hopen. “Het tarweoverschot is vanwege productieproblemen in Europa steeds naar beneden bijgesteld. De tarwevoorraad is in volume weliswaar recordhoog, maar uitgedrukt in weken EU-consumptie is ze gedaald tot iets meer dan 6 weken.” Dat mais en soja bewegen  richting het niveau van 2008, toen voedselrellen uitbraken, acht de woordvoerder niet onwaarschijnlijk.
Koolzaad noteerde vorige week al het hoogst sinds juli 2008: ruim 665 Canadese dollars per ton. Koolzaad lift mee met soja maar stijgt ook in prijs doordat veel gewassen in Europa zijn uitgevroren.

Of registreer je om te kunnen reageren.