Akkerbouw

Nieuws 701 x bekeken

Protesttrektocht drie Gelderse herders met 450 schapen

Epe - Drie schaapherders trekken van 25 mei tot 1 juni met een kudde van meer dan 450 Schoonebeeker schapen van het Gelderse Epe naar Arnhem.

Met deze trektocht ‘Schapen op drift’ willen de herders aandacht vragen voor de volgens hen nijpende situatie van de Nederlandse rondtrekkende herder. Het faillissement dreigt volgens hen voor veel rondtrekkende herders.
Door het opdrogen van inkomstenbronnen (zoals voor begrazing van natuur) en de stroeve overgang van een nieuwe vergoedingsregeling van het ministerie van economische zaken, landbouw en innovatie naar de provincie, komen herders financieel in de problemen. Volgens de herders verdwijnt hiermee ‘levend Nederlands cultureel erfgoed’ te verdwijnen.
De herders, Chris Grinwis, Philip Vaartjes en Roelof Kuipers, wijzen op de voordelen van grazende schapen ten opzichte van mechanisch maaien. Zo verbetert volgens hen door begrazing de vegetatie en de structuur van de bodem en kunnen daardoor nieuwe zaden kiemen. Omdat schapen zaden meedragen in de vacht worden plantensoorten ook verspreid.
De ecologische voetafdruk van schapen zou heel klein zijn ten opzichte van andere landbouwdieren terwijl het antibioticagebruik nihil zou zijn. Aansluitend op de trektocht, die 1 juni eindigt bij stadsboerderij Presikhaaf in Arnhem, wordt een symposium over de financiering van schaapskuddes gehouden. Daarbij wordt gekeken naar onder meer streekfondsen, private financiering en Europese gelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.