Akkerbouw

Nieuws 550 x bekeken

Proef aardappelprijssysteem nog niet afgerond

EMMELOORD – De proef rond het Aardappel Prijs Informatiesysteem (API), die in februari van start ging, loopt nog negen maanden door.

Een eerste evaluatie van het agrarische onderzoeksbureau Bartels in Amersfoort moet nog uitgebracht worden. De onderzoeken hiertoe zijn nog niet afgerond. Dit meldde Jan Douma, voorzitter van de (aardappel-)beurs in Emmeloord. Vanmiddag is er een bijeenkomst over API in Emmeloord waarin het systeem uitgebreid wordt toegelicht.

Het API-systeem is een digitaal systeem waar de grote fritesfabrieken in Nederland bij zijn aangesloten. In het systeem hebben telers dagelijks zicht op transacties tussen teler en handelaren/verwerkers. Deze laatste partijen maken alle transacties openbaar. Onder meer rastype, regio, leverperiode en volume bij benadering (in trappen van 500 ton) worden genoemd. Douma is er vooralsnog tevreden over. “De eerste geluiden zijn positief. Dit is ook een uniek systeem dat transparantie biedt én dat gebaat is bij draagvlak bij alle partijen.” Hoeveel het systeem gaat kosten, is nog onduidelijk. De richtlijn is €15.000 per jaar, voorlopig betaald door het Productschap Akkerbouw.

Niet iedereen is echter even positief over API. Zo laat de Nederlandse Aardappel Organisatie deelname over aan individuele leden en is de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) direct al afgehaakt. “Wij vinden dat de prijsinformatie niet alleen van de koperskant mag komen”, zegt VTA-voorzitter Louis Beemsterboer. “Bovendien is die informatie niet compleet, want alleen de verwerkende industrie die bij VAVI is aangesloten doet mee. Dat betekent geen buitenlandse partijen en ook bijvoorbeeld geen Agristo. Dat zijn juist de krenten in de pap.”

Beemsterboer vindt dat akkerbouwers zichzelf juist moeten organiseren. “Natuurlijk realiseren wij ons dat akkerbouwers en verwerkers niet zonder elkaar kunnen, maar hoe je het ook went of keert: financieel is er een tegengesteld belang. En dat benadeelt de akkerbouwer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.