Akkerbouw

Nieuws 397 x bekeken

‘Minder akkerhommels op landbouwgronden’

Hilversum - Op landbouwgronden is het aantal akkerhommels afgenomen omdat er door overbemesting nog maar weinig bloemen zijn te vinden.

De hommels zijn daarom nu vooral in de stad te vinden. Dat zegt bioloog Roy Kleukers van de stichting voor kennis en onderzoek over bijen EIS-Nederland. Kleukers pleit voor meer onderzoek naar een afname van de bijenpopulatie.
De landbouw is volgens Kleukers de laatste decennia steeds professioneler en meer op productie per hectare gericht geraakt. Het gevolg: grote oppervlaktes met één gewas, veel gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. “De landbouwgronden zijn zo steriel geworden dat insecten en bijen er niet meer goed gedijen. Voor de landbouw is dat niet erg, maar het is wel slecht voor natuur.”
Volgens Kleukers is de wereldwijde achteruitgang van de bij een groeiend probleem. “Minder bijen betekent een lege fruitschaal en een lege koelkast. Door verschraling van het Nederlandse landschap, eenzijdig voedselaanbod, minder nestgelegenheid, gebruik van bestrijdingsmiddelen en ziekteverwekkers wordt onherstelbare schade aangericht aan de bijenstand.”
De aardhommel is de meest getelde bijensoort tijdens het eerste landelijke bijentelweekend, aldus het VARA-programma Vroege Voegels. In totaal zijn meer dan 1300 bijen geteld. Het jaar 2012 is door een serie organisaties waaronder EIS-Nederland, de Bijenstichting en de imkerorganisatie IVN uitgeroepen tot het Jaar van de Bij. 

Of registreer je om te kunnen reageren.