Akkerbouw

Nieuws 1456 x bekeken 6 reacties

Mannen opgepakt voor vervuilen slootwater

Zaltbommel - Twee mannen van 38 en 41 jaar uit Zaltbommel zijn dinsdag opgepakt op verdenking van het vervuilen van het slootwater in de Bommelerwaard met het gewasbestrijdingsmiddel dimethomorph.

De mannen werken bij een Bommels bedrijf dat het middel zou gebruiken voor de bestrijding van schimmels, zo heeft de politie donderdag laten weten.

Waterschap Rivierenland is samen met het Openbaar Ministerie en het milieurechercheteam van de politie wekenlang op zoek geweest naar de veroorzaker van de ernstige vervuiling van het slootwater. Drinkwaterbedrijf Dunea deed aangifte bij de politie, aangezien dit bedrijf water uit de Bommelerwaard inneemt om er drinkwater van te maken voor 1,2 miljoen mensen in Zuid-Holland.

De watervervuiling is van begin maart tot eind april waargenomen. Het waterschap nam tal van maatregelen, zoals schotten plaatsen in sloten, water tijdelijk opvangen in leegstaande bassins en inzetten van noodpompen om te voorkomen dat Dunea verontreinigd water binnen zou halen. Het bedrijf waar de mannen werken zou illegaal hebben geloosd, aldus de politie.

De verdachten zijn donderdag na verhoor op vrije voeten gesteld. Het onderzoek gaat nog verder.

Laatste reacties

 • groot7731

  Is dit een illegaal middel of is het verkeerd gebruikt? In het oppervlaktewater komen namelijk wel meer stoffen voor die er niet in horen.

 • info443

  Demethomorph is een schimmelbestrijdingsmiddel wat al jaren niet meer toegelaten is. Triest dat de sector zo in het nieuws komt. Dergelijke figuren maar goed straffen.

 • Mels

  Aha dus daar zat em de kneep,ik had niks gelezen over de verlopen toelating en weet ook niet alle toegelaten middelen uit mijn hoofd,als het waar is ophangen aan de hoogste boom,dit is een enorme domper voor de sector.

 • maxisprint

  het is een normaal toegelaten middel ; de werkzame stof zit in acrobat. maar het hoort niet in de sloot, en het is zeer laakbaar wat die mensen hebben gedaan

 • politiek

  Een zeer onduidelijk draadje. Ik begrijp dat maxisprint tegenspreekt wat de voorgangers zeggen en dat dimethomrph toch een toegestaan middel is , alleen niet in de sloot. Een verzoek aan maxisprint is om dit nader uit te leggen.

 • maxisprint

  dit middel is bedoelt als schimmelbestrijdingsmiddel in uien en aardappelen. er is mischien iets stuk aan de machine gegaan zodat er middel kon weglopen en is men hier onvoldoende attent op geweest. maar ook bij calamiteiten moet je er altijd voor zorgen dat het middel niet in de sloot kan lopen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.