Akkerbouw

Nieuws 538 x bekeken

Mais uit Oekraïne naar China

Kiev - Oekraïne verwacht volgend seizoen 3 miljoen ton mais te verkopen aan China. Dat meldt de Oekraïense minister van landbouw Mykola Prysyazhnyuk.

Als dat Oekraïne lukt, wordt het land een geduchte concurrent voor de Verenigde Staten, dat veel mais levert aan China.

De export naar China komt Oekraïne goed uit. Doordat een groot areaal graan is uitgewinterd hebben veel akkerbouwers dit voorjaar mais gezaaid. Volgens Prysyazhnyuk groeit het maisareaal met bijna 30 procent naar 4,5 miljoen hectare. Dat is 1 miljoen hectare meer dan vorig jaar.
China importeert steeds meer mais. Volgens analistensite Agrimoney heeft China volgend seizoen 7 miljoen ton mais uit het buitenland nodig. Dit seizoen komt de import uit op 5 miljoen ton. Vorig seizoen kocht China 1 miljoen ton mais op de wereldmarkt.

Ook Argentinië wil mais verkopen aan China, maar China is terughoudend omdat in Argentinië veel transgene mais wordt verbouwd. De Argentijnse minister van landbouw Norberto Yauhar verwacht dat dit probleem binnen twee maanden is opgelost. Volgende maand komt de Chinese premier Wen Jiabao op bezoek in Argentinië.

Argentinië en Oekraïne zijn de tweede en derde maisexporteur in de wereld na de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.