Akkerbouw

Nieuws 785 x bekeken

Kleiner areaal graangewassen in Tunesië

Tunis - Het areaal graan in Tunesie is 10 procent lager uitgekomen dan verwacht: 1,3 mijoen hectare. Daarvan komt 0,8 miljoen hectare voor rekening van tarwe en 0,5 hectare voor gerst.

Het kleinere areaal heeft twee oorzaken. Ten eerste is 100.000 hectare verloren gegaan door overstromingen en ten tweede hebben de grotere bedrijven gezamenlijk 50.000 hectare minder geplant. Dit blijkt uit cijfers van het Tunesische ministerie van landbouw.

Het inzaaien liep vanaf het begin al vertraging op. In eerste instantie omdat er begin september onvoldoende regen viel in de Tunesische graangebieden. Maar eind september en in oktober was er juist extreem veel regen. Daaardoor moesten veel boeren het inzaaien uitstellen.

De nieuwe tarwe- en gerstoogsten zijn intussen goed op gang gekomen. De opbrengsten komen naar verwachting soms wel tot 15 procent boven een gemiddeld jaar uit.

In het huidige seizoen komt de productie van de graangewassen naar verwachting uit op 2 miljoen ton. Het aandeel tarwe hierin is 1,45 miljoen ton. Ter vergelijking: in het seizoen 2010/2011 kwam de totale productie volgens het ministerie nog uit op 2,3 miljoen ton. De daling lijkt daarmee uit te komen op bijna 15 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.