Akkerbouw

Nieuws 1618 x bekeken 1 reactie

Graanvoorraad in Europa daalt

Brussel – De graanvoorraad in de EU zal na het seizoen 2012/2013 nog krapper uitvallen dan eerder geraamd.

De Europese Commissie ging in maart nog uit van een eindvoorraad graan die 7,02 weken verbruik dekt. Nu is de ”stocks-to-use-ratio” op 6,21 weken gesteld, waar jaren geleden 13 weken nog gangbaar was. Een lage voorraad leidt normaliter tot meer beweeglijke prijzen.
De eindvoorraad ligt op 1 juli 2012 volgens de Commissie op ongeveer 6,77 weken. De Europese Commissie gaat uit van een EU-productie van 332,2 miljoen ton in het seizoen 2012/2013, terwijl een seizoen eerder 333,9 miljoen ton werd geproduceerd. Er wordt vooral minder voertarwe en mais geproduceerd maar wel meer tarwe van bakkwaliteit, gerst en sorghum.
Het totale verbruik van graan in de EU neemt echter toe tot 299 miljoen ton. De menselijke consumptie stijgt met 300.000 ton terwijl voor de vervaardiging van ethanol en alcoholhoudende dranken 1,2 miljoen ton graan extra zal worden verbruikt. Het gebruik van graan voor veevoer, de grootste post, neemt toe van 167,2 naar 168 miljoen ton. De veevoersector zal deels mais in voer vervangen door tarwe, omdat mais en soja momenteel duur zijn.
De import uit derde landen zal niet van jaar op jaar wisselen, aldus de Commissie. De exportpositie neemt af van 23,9 miljoen ton tot 22,7 miljoen ton. Europa exporteert met name mais naar bestemmingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waarmee het concurreert met onder meer Oekraïne en Rusland die zelf ook lagere oogsten verwachten.
De Commissie heeft de beginvoorraad voor het komende seizoen ook omlaag bijgesteld, van 36,5 naar 36 miljoen ton. De winter heeft bij gewassen meer schade toegebracht dan eerder was aangenomen.

Eén reactie

  • agratax1

    hoever mag de voorraad nog slinken voor de Brusselse politiek ingrijpt? Of denken ze onder invloed van de handelaren, dat import een betere oplossing is dan >zelf< produceren?

Of registreer je om te kunnen reageren.