Akkerbouw

Nieuws 1080 x bekeken

Eén hectare bieten goed voor 19.000 kuub biogas

Bergen op Zoom - Eén hectare suikerbieten kan in de vergister 19.000 kuub biogas of 10.600 kuub methaangas produceren. Deze resultaten zijn gerealiseerd in het project Energieboerderij in de periode 2008 tot en met 2011.

Gemiddeld is op de proefvelden 22,5 ton organische stof geoogst uit de wortel en 4,8 ton uit het loof. Dit is gerealiseerd op proefvelden met een optimale stikstofgift en waarbij de bieten niet zijn aangetast door vorst.

Het project Energieboerderij deed onderzoek naar het telen van bieten voor de vergister. Daaruit blijkt dat de teelt van bieten voor vergisting de uitstoot van broeikasgassen tussen de 73 en 79 procent verlaagt. Daarmee voldoet het ruimschoots aan het duurzaamheidscriterium dat de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 70 procent moet worden terug gedrongen.

Uit de proeven blijkt verder dat de rassen met de hoogste suikerproductie ook het beste scoren in de vergister. Voederbieten scoren een slechter rendement dan suikerbieten omdat ze minder organische stof produceren, ondanks de hogere wortelopbrengst bij voederbieten.

De onderzoekers raden af om energiebieten in de winter door te laten groeien. De kans is erg groot dat vorst de bieten aantast, vooral het loof, waardoor het rendement sterk daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.