Akkerbouw

Nieuws 1333 x bekeken

Comeback sojabonen in VS en Zuid-Amerika

Sao Paulo/Washington - Door de stijgende prijzen van sojabonen is oliezaad onder Amerikaanse akkerbouwers heel erg populair geworden.

Dit meldt het Braziliaanse marktbureau Informa Economics. Het marktbureau schat dat de Amerikaanse telers dit jaar voor in totaal 30,7 miljoen hectare aan sojabonen gaan zaaien. Dat is 0,7 miljoen hectare meer dan in een eerdere prognose.

Deze schatting komt ook 0,8 miljoen hectare hoger uit dan het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) eind maart nog voorspeld had. Dat zou ook betekenen dat het areaal sojabonen hoger uitkomt dan in 2011. Dat was toen 30,4 miljoen hectare. De aanpassing van het sojabonenareaal is onder meer gestoeld op een vroege tarweoogst. Hierdoor komt er voor veel telers snel land vrij voor sojabonen.

In Zuid-Amerika verwacht Informa Economics ook een comeback van sojabonen. Het markbureau voorziet voor dit seizoen in Brazilië een oogst van 80,5 miljoen ton en in Argentinië een oogst van 60 miljoen ton. Dit gaat onder meer ten koste van de Zuid-Amerikaanse maisproductie. Die daalt in Brazilië met 1 miljoen ton naar 66 miljoen ton en in Argentinië met 0,5 miljoen ton naar 21,5 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.