Akkerbouw

Nieuws 1097 x bekeken

Beperkte bliksem- en hagelschade

Breda - De lokaal zware hagel- en onweersbuien van zondag hebben niet tot extreem veel schade aan akkerbouwgewassen geleid, wijst een rondje langs enkele verzekeraars uit. De schade die er was, beperkte zich bovendien voornamelijk tot Noord-Brabant en in mindere mate Limburg en Zeeland.

Volgens Adrie Witlox van verzekeraar Interpolis zijn er maandag 25 schademeldingen binnen gekomen. "Het ging vooral om blikseminslag en hagelschade aan gewassen zoals uien, bieten en aardappelen. De meldingen kwamen grotendeels uit het zuiden van het land en dan met name uit Noord-Brabant. Maar kenmerkend was dat de buien erg lokaal waren. Na de hagelbuien van vorige week hadden we ook meer schademeldingen dan nu."

Jan Verhoeven van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) kan een redelijk beeld schetsen van de situatie in Noord-Brabant. "De verschillen in de regio zijn erg groot. In Heeswijk is zondag zeker 35 millimeter regen gevallen, terwijl 25 kilometer verderop in Vredepeel nog geen 10 millimeter gevallen is. Al dat water was en is vooral erg lastig, maar leidde niet direct tot schade. Dit in tegenstelling tot Tilburg, waar het wel flink gehageld heeft."

Ook Vereinigte Hagel meldt niet extreem veel schades. "We hebben maandag 19 schademeldingen ontvangen, allemaal van akkerbouwers", zegt directeur Jan Schreuder. "Die kwamen uit Flevoland en Zeeland. Het waren minder schades dan verwacht. Waarschijnlijk komt dat doordat het veel geregend heeft. De combinatie hagel en regen zorgt vaak voor minder schade."

Marien Boersma van verzekeraar Agriver kreeg zelfs helemaal geen meldingen van schade binnen. "Zeker gezien de weersvoorspellingen heeft dat me wel verbaasd. Achteraf was het een storm in een glas water."

Vorige week woensdag noteerden Interpolis, AgriVer en Vereinigte Hagel samen nog bijna 150 schademeldingen door hagel en bliksem. Ook toen werd Noord-Brabant het meest getroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.