Akkerbouw

Nieuws 963 x bekeken 1 reactie

België importeert dit jaar meer pootgoed

Den Haag - De Belgen importeren totnogtoe meer pootgoed uit Nederland dan een jaar geleden. Daarnaast hebben ook de Duitse afnemers in april meer pootgoed gekocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC).

België heeft vorige maand 22.655 ton pootgoed geïmporteerd vanuit Nederland. Deze hoeveelheid is ruim 3.000 ton groter dan in april 2011. De totale uitvoer naar de zuiderburen is daarmee gestegen 56.397 ton en de export is daarmee nu groter dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Naar Duitsland ging vorige maand net iets minder dan 20.000 ton Nederlands pootgoed. Toch is deze hoeveelheid 3.569 ton groter dan in april 2011. In totaal hebben de Duitsers totnogtoe 66.389 ton pootgoed in Nederland gekocht. Daarmee is Duitsland de op één na grootste klant na Algerije waar dit seizoen meer dan 90.000 ton pootgoed naar toe is gegaan.

In totaal is tot eind april 664.945 ton pootgoed geëxporteerd. Daarmee voldoet de export aan de verwachtingen die rond de jaarwisseling werden gesteld. Vergeleken met vorig jaar is de uitvoer ruim 100.000 ton kleiner. Op grond van onder meer de beschikbare hoeveelheid pootgoed uit de oogst was echter al maanden geleden duidelijk dat er dit seizoen niet meer in zit. Vorig seizoen was er sprake van een recordexport, dit jaar is er sprake van een vrij normale exporthoeveelheid.

Eén reactie

  • Mels

    Dat die Belgen meer importeren zal ook wel moeten nu ze op de vingers gekeken worden voor wat betreft pootgoed uit hun consumptie achterhouden,het is toch van de zotte,om in Belgie te blijven,dat het daar allemaal kan zonder dat een plaatselijke NAK het controleert en dat men in Nederland,zoals altijd roomser dan de paus,geen pieper in de grond kan stoppen zonder dat de NAK er weet van heeft.Het is zelfs zo dat de keurmeester vragen stelt als je een eigen proefje hebt met een nieuw of bestaand ras wat daarna niet in de handel komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.