Akkerbouw

Nieuws 348 x bekeken

'Accijns helpt niet tegen verspilling bestrijdingsmiddel'

Wageningen – Financiële prikkels helpen in Nederland niet om de verspilling van bestrijdingsmiddelen te voorkomen.

Dat zegt de Griekse promovendus Theodorus Skevas, die aan Wageningen Universiteit is gepromoveerd.
Skevas bekeek aan de hand van gegevens van Nederlandse akkerbouwers wat de effecten zouden zijn van verschillende maatregelen. Hij keek naar boetes voor overmatig gebruik, subsidies voor middelen die het milieu minder schade doen en een systeem om de hoeveelheid beschikbare middelen aan banden te leggen. Alleen de quotering had echt effect op het gebruik.
Skevas concludeert dat akkerbouwers nog veel mogelijkheden hebben om door efficiënter gebruik te besparen op het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Door van preciezere technieken gebruik te maken, valt er winst te boeken, meent hij. Alleen al door het terugdringen van de inefficiëntie bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen zou er belangrijke winst voor het milieu kunnen worden geboekt, terwijl dat tegelijkertijd ook een reductie van de kosten oplevert.
Skevos zegt dat zijn onderzoek kan helpen bij de besluitvorming in Europees verband over de terugdringing van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.