Akkerbouw

Nieuws 288 x bekeken

VS : procedure tegen vermarkting transgeen zaad en herbiciden

Washington – Een coalitie van meer dan tweeduizend Amerikaanse boeren en voedingsbedrijven eisen in een juridische procedure dat de milieu-autoriteiten in de VS onderzoek doen naar mogelijk milieugevolgen van het gebruik van transgeen zaad en herbiciden.

De coalitie, Save Our Crops, ageert met name tegen nieuwe producten van Dow Chemical en Monsanto.
Dow Chemical en Monsanto werken aan gewassen die genetisch zo zijn aangepast dat ze bepaalde herbiciden kunnen weerstaan. De toenemende teelt van deze gewassen leidt ertoe dat de herbiciden 2,4-D (Dow) en dicamba (Monsanto) meer zullen worden toegepast, met name in mais. De gewassen zijn reeds beperkt in omloop, aldus de organisatie.
Volgens Save Our Crops is van beide middelen bekend dat zelfs bij geringe toepassing andere gewassen in de omgeving schade kunnen oplopen. De transgene gewassen worden geteeld in de omgeving van sojabonen, tomaten, groene bonen, erwten en komkommers. De chemicaliën verspreiden zich door middel van wind, hitte en vocht in de lucht, aldus de actiegroep.
Dow Chemical stelt in een reactie dat boeren vragen om beter zaaigoed en dat alle zaad op de markt wordt beoordeeld door de Environmental Protection Agency (EPA).

Of registreer je om te kunnen reageren.