Akkerbouw

Nieuws 867 x bekeken 3 reacties

Spanje wil import biodiesel uit Argentinië uit wraak stopzetten

Madrid - Spanje wil de import van Argentijnse biodiesel beperken. Het betreft een wraakmaatregel vanwege de nationalisatie van de Argentijnse dochter van de Spaanse oliemaatschappij Repsol YPF.

Argentinië is momenteel de grootste leverancier van biodiesel in Spanje. Spanje roept andere lidstaten van de EU op het voorbeeld te volgen. Tot nu toe heeft de EU alleen herhaaldelijk zorgen over het handelsbeleid van Argentinië geuit.
Spanje importeert volgens Agra Europe circa tweederde van haar behoefte aan biobrandstoffen. Argentinië voerde vorig jaar voor 750 miljoen euro biobrandstoffen uit naar Spanje, aldus de Renewable Energy Producers Association. Het betreft vrijwel alleen biodiesel vervaardigd uit soja, omdat Argentinië met bio-ethanol niet concurrerend is met Brazilië en de VS.
De nationalisatie van de Argentijnse dochter van Repsol YPF kost het Spaanse bedrijf volgens de Spaanse minister José Manuel García-Margallo miljarden. Spanje maakt de zaak aanhangig bij zowel de Wereldbank, die Argentinië geld leent, en de wereldhandelsorganisatie WTO, die nationalisaties verbiedt.
Tegenover de Wall Street Journal zegt García-Margello: “Het is niet alleen een probleem voor Spanje. Het heeft invloed op iedereen.” Europa is goed voor 50 procent van de buitenlandse investeringen in Argentinië, aldus de bewindsman, en heeft daarom de kracht om invloed op het land uit te oefenen.
De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner heeft verklaard dat Argentinië zelf meer biodiesel zal aanwenden als Spanje de import beperkt. Ze heeft volgens Agra Europe gezegd dat “het Spanje vrij is ergens anders meer voor biodiesel te betalen.” De nationalistische presidente beperkte in het verleden de uitvoer van agrarische grondstoffen om voedselprijzen binnenlands te beperken.
De nationalisatie is bedoeld om de olieprijs te beperken. Argentinië zette eerder de maximumprijs voor Repsol YPF op 42 dollar per vat (tegen Noordzee-olie 118 dollar) en verbood het bedrijf te exporteren. Volgens twee opiniepeilingen die Agence-France-Presse rapporteert, is tussen de 62 en 74 procent van de Argentijnen het eens met de nationalisatie.

Laatste reacties

  • agratax1

    Hoe langen geven we de WTO nog? Als er nl. een schaap over de dam is volgen er meer.

  • denker123

    Dit is ook op zijn 'Geert Wilders',biodiesel aan hoge wereldmarktprijzen uitvoeren gaat wel als men een lage kostprijs heeft door een kunstmatig laag gehouden olieprijs in het binnenland,waardoor de kostprijs van soyabonen en granen,en de fabrikage van biodiesel heel laag is.Spanje en de rest van de E.U.kan zo voldoen aan de bijmengplicht voor biobrandstoffen.De president dreigd zelfs om de biodiesel in het binnenland te gebruiken,dit had ze al lang moeten doen als biodiesel zo milleuvriendelijk is,in plaats er de hele wereld mee over te slepen.Meer dan 1/3 van de Argentijnse soyabonen worden al verwerkt tot biodiesel,waardoor de prijs van soyabonen nu sterk stijgt door de droogte.Het milleu telt niet het gaat alleen maar om geld en de W.T.O.laat maar begaan.De produktie van biodiesel kost bijna net zoveel fossiele energie als er aan bioenergie uitkomt dit zeggen bijna alle wetenschappers.

  • Mels

    Denker,helemaal waar alleen is hier weer de invloed duidelijk zichtbaar van de olie bedrijven die ondertussen ook lekkere winsten meepakken op de biobrandstof industrie.Zie hier waar we naar toe gaan als de l@llen van de SP het hier voor het zeggen krijgen,de leer van Mao Zedong wordt dan in de praktijk gebracht,moeten we straks allemaal een beeltenis van Emile Roemer meedragen anders belanden we in het gevang

Of registreer je om te kunnen reageren.