Akkerbouw

Nieuws 646 x bekeken

In een week bijna helft suikerbieten ingezaaid

Bergen op Zoom – Het inzaaien van de suikerbieten is afgelopen week zeer voorspoedig gegaan. Tot eind vorige week was 82 procent ingezaaid, tegen 36 procent een week daarvoor.

In één week werd zodoende bijna de helft van het areaal ingezaaid. In Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant, Noord- en Zuid-Holland en de polders is nu vrijwel alles ingezaaid. De Noordoostpolder maakte de grootste sprong: van 15 naar 93 procent. Ook Oost-Brabant ging hard: van 19 naar 81 procent. Overijssel maakte een inhaalslag van 39 naar 87 procent. Alleen de noordelijke provincies blijven achter. De noordelijke klei zit nu op 70 procent (was 20 procent), het Noordelijk zandgebied op 67 procent (was 29 procent) en het Noordelijk dal/veengebied op 60 procent (was 25 procent).
Ten opzichte van het uitzonderlijk vroege vorige jaar loopt deze zaaiperiode nog maar 11 procent achter: 82 procent tegen 93 procent in 2011. Het grootste verschil met vorig jaar zit hem nog in de Noordelijke provincies. ”Het inzaaien is daar meestal wat later. Nu duurde het even voor het droog genoeg was en vaak is daar wat extra meststof en bewerking nodig”, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie. ”We komen nu anderhalve week vroeger uit dan gemiddeld. Hopelijk profiteert het gewas daarvan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.