Akkerbouw

Nieuws 1263 x bekeken 1 reactie

Goldman Sachs: prijs mais van oude oogst gaat stijgen

Washington – De maisprijzen staan deze week onder druk op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Analisten van zakenbank Goldman Sachs verwachten echter een verdere prijsstijging voor mais van de oude oogst.

De maisprijs voor het julicontract zakte woensdag op Chicago naar $ 6,01 per bushel. Goldman Sachs verwacht dat de prijs van de oude oogst binnen drie maanden stijgt naar $ 6,90.
De maishandel gaat te veel uit van de goede productievooruitzichten voor de nieuwe oogst. Wereldwijd wordt dit jaar veel meer mais geteeld dan vorig jaar. Bovendien begint het groeiseizoen erg voorspoedig in de VS, de grootste maisexporteur ter wereld. Daarom is ook de tarwe snel van start gegaan. Voerproducenten kunnen dan al snel overstappen op tarwe als er te weinig mais is. Deze redenering van de handel zet de maisprijzen onder druk.
Goldman Sachs vindt de prijsdaling van mais te vroeg. De bank baseert zich op de sterke vraag uit China. Bovendien blijft veel mais nodig voor de productie van bio-ethanol vanwege de relatief hoge olieprijs. Pas na zes maanden, als volop tarwe beschikbaar is en de maisoogst op gang is gekomen, daalt de maisprijs, verwachten de analisten.
Bij soja wordt juist de nieuwe oogst ondergewaardeerd, vindt Goldman Sachs. Dinsdag bereikte de sojaprijs in Chicago het hoogste niveau sinds september 2008. Volgens de analisten telen de Amerikaanse akkerbouwers bij de huidige sojaprijzen liever mais vanwege het hogere saldo. Om het areaal te laten stijgen moeten de afnemers meer betalen.

Eén reactie

  • denker123

    Goldman Sachs is weer aan het speculeren,zij hebben waarschijnlijk de oude oogst te duur ingekocht,vandaar deze speculatiepraat.Ze hebben ook Griekenland tegen alle regels in de E.U. gespeculeert

Of registreer je om te kunnen reageren.