Akkerbouw

Nieuws 785 x bekeken

Franse winterschade wordt ’ingehaald’ door voorjaarsgraan

Parijs – De strenge vorstperiode van afgelopen voorjaar heeft in Frankrijk 557.000 hectare aan wintergranen aangetast of vernietigd.

De schade wordt echter voor een groot deel gecompenseerd doordat de percelen zijn omgeploegd en alsnog zijn ingezaaid met voorjaarsgraan.
Dat blijkt uit cijfers van de statistiekdienst SSP van het ministerie van landbouw. De vorstschade was het grootst bij wintertarwe waarvan 355.000 hectare verloren is gegaan. Daarnaast is 175.000 hectare wintergerst aan de vorst bezweken maar is de schade bij koolzaad nagenoeg nihil gebleken.
SSP berekent het totale graanareaal dit jaar op een kleine 7,4 miljoen hectare; vergeleken met 7,45 miljoen in het vorige seizoen. Daarvan wordt uiteindelijk, na verwerking van de vorstschade, 4,7 miljoen ingenomen door wintertarwe, 1,58 miljoen hectare door koolzaad en 921.000 hectare door wintergerst. De grote winnaar is voorjaarsgerst waarvan nu 825.000 hectare op de velden staat waarvan 336.000 hectare na eerst te zijn omgeploegd met dit gewas is ingezaaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.