Akkerbouw

Nieuws 451 x bekeken

Bayer: regen verhoogt septoriadruk in wintertarwe

Westmaas – De septoriadruk in wintertarwe neemt toe doordat het is gaan regenen. Ook gele roest komt vaker voor, blijkt uit de tweede tarwemonitoring van Bayer CropScience.

Volgens adviseur Harm Groeneweg remt het koele weer de ontwikkeling van de tarwe. "Maar het gewas loopt nog altijd ongeveer één week vóór in ontwikkeling ten opzichte van een gemiddeld jaar. De vroege percelen beginnen te schieten."
De monitoring vindt plaats op 58 tarwepercelen verspreid over Nederland. Bayer vindt op 51 percelen septoria onderin het gewas. Groeneweg: "We volgen de infectiedruk met 18 septoriatimers. Die registreren sinds 9 april overal in Nederland aanhoudende infectiekansen."
Op 22 van de 58 percelen zit een zware septoriabesmetting, 7 percelen zijn flink besmet en 10 matig. In 27 procent van de percelen vindt Bayer gele roest. Eén perceel is zwaar besmet. De overige percelen hebben geen of een lichte tot matige besmetting met gele roest. Groeneweg: "Meeldauw en bruine roest komen we tot nu toe niet of nauwelijks tegen."

Of registreer je om te kunnen reageren.