Akkerbouw

Nieuws 1935 x bekeken

BAI: van aardappelvoorraad is nog 57 procent vrij

Den Haag – Van de huidige voorraden aardappelen bij de telers in Nederland, in totaal 1,15 miljoen ton, is 57 procent nog vrij verhandelbaar.

Dat blijkt uit de opbrengst- en voorraadmeting die Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw medio april heeft gehouden. BAI ondervroeg een aselecte steekproef van 407 consumptieaardappeltelers met samen 7766 hectare, 11 procent van het totale areaal.
Van de bruto opbrengst van 3,9 miljoen ton in het afgelopen oogstjaar (oogst 2010: 3,5 miljoen ton) is 70 procent ofwel 2,7 miljoen ton al afgeleverd, ongeveer net zoveel als vorig jaar. De aardappeltarra op de afgeleverde aardappelen bedraagt gemiddeld bijna 10 procent. Van de oogst ligt dus 30 procent (ca. 1,15 miljoen ton) nog in bewaring. Hiervan is 0,65 miljoen ton nog niet door een afnemer vastgelegd. Van de telers heeft 67 procent alles verkocht (vorig jaar 81 procent), 20 procent een deel (was 16 procent) en 13 procent nog niets (vorig jaar 3 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.