Akkerbouw

Nieuws 2029 x bekeken 2 reacties

Australische telers krijgen tarwe na 24 jaar uitbetaald

Sydney – Akkerbouwers in Australië krijgen hun tarwe uitbetaald die ze eind jaren 80 hebben geleverd aan Irak. Door de Golfoorlog betaalde Irak de tarwe niet.

De regering in Irak heeft nu een regeling getroffen met het Australische incassobureau Ferrier Hodgson Corporate Advisory, dat het geld gaat verdelen over de telers die de tarwe hebben geleverd.
De leveringen vonden plaats van 1987 tot 1990. Op 16 januari 1991 begon een coalitie van landen een oorlog tegen Irak, nadat die in augustus 1990 Koeweit was binnen gevallen. Irak moest toen nog een deel van de geleverde tarwe betalen. Dat kwam er niet van toen Irak sancties kreeg opgelegd.
Ferrier Hodgson onderhandelde met Irak namens het graanbedrijf Agrium, dat een paar jaar geleden de Australian Wheat Board (AWB) heeft overgenomen. AWB had de tarwe geleverd aan Irak. Door de sancties die Irak kreeg opgelegd liep de AWB 480 miljoen US-dollar (367 miljoen euro) mis. Bijna 80 procent van het bedrag was verzekerd. Voor de rest is een schikking getroffen met Irak.
Volgens het incassobureau gaat Irak 50 miljoen Amerikaanse dollar (38 miljoen euro) beschikbaar stellen voor de betalingen. Het bureau probeert zo veel mogelijk de telers op te sporen die de tarwe hebben geleverd, zegt directeur Greg Meredith. "Dat zal niet eenvoudig zijn, want 24 jaar is een lange periode. Een deel van de leveranciers is geen graanteler meer of we moeten de nabestaanden opsporen als ze niet meer leven."
Volgens Meredith is de tarwe geleverd door 52.000 telers. "Die hebben we op een lijst staan. De uitbetalingen duren tot 2028."

Laatste reacties

  • j.p.rijpma@hotmail.com

    Hmmm, wat klopt er niet? 52 duizend tarwetelers in Australie in de jaren '80? Lijkt me wel heel erg veel, zoniet onjuist. Mocht het kloppen, dan krijgt iedere teler alsnog gemiddeld USD 1000 uitgekeerd. Waar hebben we het dan over? Transactie- en opsporingskosten zijn hoger dan het bedrag dat de gemiddelde teler krijgt!

  • ronald73

    Snel hoor, betalen tot 2028.

Of registreer je om te kunnen reageren.