Akkerbouw

Nieuws 435 x bekeken

Analisten verdeeld over suikeroogst Brazilië

Londen - Analisten zijn verdeeld over de grootte van de Braziliaanse oogst van suikerriet.

Dat blijkt uit een overzicht van marktbureau Sugaronline. De Australische investeringsbank Macquarie verwacht een productie van 500 miljoen ton suikerriet. Dat is 4 procent minder dan in de vorige prognose. De bank schrijft de daling toe aan droogte maar ook aan het feit dat veel rietplantages in Brazilië verouderd zijn waardoor de opbrengst afneemt. In het zuiden en midden van Brazilië is in februari en maart de helft van de normale hoeveelheid regen gevallen, een periode die cruciaal is voor de ontwikkeling van het riet.
Het Braziliaanse marktbureau Archer Consulting houdt het op een oogst van 512 miljoen ton riet. Dat is 9 miljoen ton lager dan in de vorige prognose. Daarmee kan Brazilië 32,5 miljoen ton suiker maken. Het eveneens Braziliaanse marktbureau Job Economia is een stuk optimistischer met een oogstprognose van 540 miljoen tot 560 miljoen ton riet.
Brazilië is verreweg de grootste producent en exporteur ter wereld van suiker. Analisten verwachten een positief effect op de suikerprijs als de Braziliaanse rietproductie onder de 520 miljoen ton uitkomt. De oogst gaat binnenkort van start.

Of registreer je om te kunnen reageren.