Akkerbouw

Nieuws 660 x bekeken

Aardappelvoorraad niet buitensporig, groot percentage vrij

Den Haag / Noordhoek – De aardappelvoorraden bij de Nederlandse telers zijn nog flink, blijkt uit de peilingen die medio april zijn gedaan door het Bureau Aardappel Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw en door de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

BAI hield een steekproef bij ruim 400 telers en komt tot de conclusie dat nog 1,15 miljoen ton aardappelen in de bewaring liggen, 30 procent van de hoofdoogst. In vergelijking met vorig jaar april lijkt dat dramatisch meer, want toen was er 0,84 miljoen ton over, 24 procent van de hoofdoogst. In het vorige seizoen was echter de hoofdoogst kleiner en de aardappelexport juist zeer groot. Ten opzichte van april 2010 is de huidige voorraad maar krap 2 procent groter.
De conclusies die VTA trekt na peiling onder de aardappeltelende leden komen daarmee overeen. Volgens VTA ligt nog 31 procent van de hoofdoogst in de schuren, iets meer dan het vijfjaarlijkse gemiddelde van 30 procent. In vergelijking met april 2009 en april 2010 ligt er zelfs iets minder.
De oogst 2011 mag dan wel flink zijn geweest, sinds de peiling in februari is de voorraad volgens VTA met 39 procent flink afgenomen. De verwerkende industrie heeft dan ook een grote productie van frites en dergelijke gerealiseerd in dit voorjaar. De afzet is dankzij goedkope inkoop van grondstof vlot, men kan concurrerend aanbieden op de wereldmarkt.
Vanwege flinke aflevering tot nu toe van gecontracteerde partijen aardappelen is het percentage vrij verhandelbare bij de telers vrij groot. BAI gaat uit van 57 procent. De vraag naar verwerkingsaardappelen blijft goed. Minpunt in de prijsvorming is de nog trage export.

Of registreer je om te kunnen reageren.