Akkerbouw

Nieuws 636 x bekeken 1 reactie

’Aardappelen telen waar de markt om vraagt’

Parijs – Aardappeltelers moeten meer dan ooit die aardappelen produceren waar de markt om vraagt.

Dat betekent variëteiten waar geen koper voor is mijden en geen te grote aardappelen telen waarnaar toch geen vraag is. Dat stelt het Franse aardappelschap CNIPT naar aanleiding van de recente marktontwikkelingen.
Ook in Frankrijk zijn de prijzen scherp gedaald door de grote oogst van vorig seizoen. Dat hoge aanbod leidt er bovendien toe dat de Franse aardappelhandel dit seizoen al een kwart miljoen ton minder aardappelen heeft kunnen exporteren dan een jaar geleden. Die export vertoont in geld uitgedrukt een nog scherpere daling.

”We hebben de laatste tijd al herhaaldelijk opgeroepen het areaal dit seizoen waar mogelijk beperkt te houden”, zegt het CNIPT. ”Het weer van de afgelopen weken staat een gunstige ontwikkeling van de planten toe. We herhalen daarom nog eens dat we aardappelen moeten produceren waar vraag naar is. Als de aardappelen eenmaal geoogst zijn kan een partij potentieel ongeschikte aardappelen de hele markt bederven. Elke individuele teler heeft hierin een verantwoordelijkheid.”

Eén reactie

  • agratax1

    Hoe lang wordt deze filosofie al niet gepredikt door iedereen die iets met landbouw te maken heeft. Helaas heeft dit nog niet geleid tot enige vorm van productie beperking. Boeren gunnen elkaar het licht niet in de ogen en produceren liever net zo lang tot niemand meer licht ziet in de duisternis.

Of registreer je om te kunnen reageren.