Akkerbouw

Nieuws 1116 x bekeken

AVR zet met overname Noorse planters stap naar full liner

Roeselare – Machinebouwer AVR uit het Belgische Roeselare neemt de ontwikkeling en productie van aardappelpootmachines van Underhaug/TKS over. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt.

De rooimachines van Underhaug/TKS worden niet overgenomen door AVR en staan nog in de etalage.
Het overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt. Het Noorse Underhaug/TKS nam eerder de aardappelafdeling van Dunor/Kverneland juist over. Bestuurder Tonnes H. Kverneland van Underhaug/TKS ziet vooral door de hoge waarde van het Noorse kroon geen winstgevende toekomst voor het bedrijf. Een hoge waarde voor de Noorse kroon maakt import van Noorse producten relatief duur.
Volgens Stefan Top, algemeen manager van AVR, past de overname in de strategie van de Belgen   een full-line leverancier te worden bij de teelt van aardappelen. ”Hierbij speelt AVR ook in op de markttrend naar frees/plantcombinaties, ter ondersteuning van onze bestaande afdeling voorjaarsmachines.” AVR heeft met name een sterke positie op het terrein van frezen.
De merknaam Underhaug/TKS verdwijnt. De introductie van ”AVR-planters” is voorzien voor het voorjaar van 2013. De verkoop zal plaatsvinden via de bestaande dealers van AVR en Underhaug/TKS. In 2011 liet AVR een hal met een oppervlakte van 5000 m² werd ombouwen tot productiehal voor het assortiment grondbewerkingsmachines en loofklappers. Binnen deze hal zal AVR eveneens de productie van de planters opstarten.
De overname heeft geen gevolg voor de samenwerking tussen AVR en het Nederlandse Miedema. AVR voert gesprekken met de Nederlandse machinebouwer Miedema, aldus Top, om de langdurige samenwerking constructief verder te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.