Akkerbouw

Nieuws 3161 x bekeken 3 reactieslaatste update:21 mrt 2012

Zaaiseizoen suikerbieten komt stevig op gang

Dinteloord – Het zaaiseizoen van de suikerbieten komt deze week stevig op gang. Tot afgelopen maandag was nog maar ongeveer 1.000 hectare van de verwachte 73.000 hectare ingezaaid.

”Maar deze week en volgende week komen daar enkele tienduizenden hectaren bij. Als de neerslag wegblijft, dan gaat het heel hard”, verwacht Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie.
In grote delen van het Zuidwesten (Zeeuw-Vlaanderen en Zuid-Beveland), de Achterhoek en in Brabant en Limburg is de bodem geschikt om te zaaien. ”Alleen op de noordelijke lichte gronden en ook wel de kleigronden in Groningen is het veelal nog wat te nat of te koud om te zaaien. Daar zal het seizoen wat later beginnen. Elders kan de bodem hier en daar ook nog wat te nat zijn. Een beetje meer wind zou welkom zijn”, stelt Sikken.
Hij verwacht dat eind volgende week (30 maart) ongeveer 75 procent van het areaal zal zijn ingezaaid. ”Bij de rest is dan de bodem dan nog te nat of daar moeten de boeren bijvoorbeeld nog mest of digestaat uitrijden of kalk strooien. De staart van het zaaiseizoen kan altijd nog wat langer duren. Maar in de loop van april zal het areaal wel zijn ingezaaid.”
In 2011 begon het seizoen voor suikerbieten extreem vroeg. Toen was op 19 maart al een kwart van de bieten ingezaaid tegen ongeveer 1,5 procent nu. Op 26 maart vorig jaar was 60 procent ingezaaid. ”Dit jaar zijn we ook aan de vroeg kant. Omdat het nu zo hard gaat, lopen we behoorlijk in op vorig jaar”, aldus Sikken.

Erik Boekel

Laatste reacties

 • piet1234

  Foto van bietenzaaier????? Denk het niet.

 • Wim.

  Je hebt gelijk Piet, fotograaf dacht gemak is alles, of zou hij het echt niet zien??

 • Beheerder
  Redactie

  Scherp gezien mannen; dat was een foto van het zaaien van uien. De afbeelding is gewijzigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.