Akkerbouw

Nieuws 2528 x bekeken 2 reacties

’Uiensector moet koprot snel bestrijden met BOS’

Dronten – De uiensector moet dringend een systeem opzetten dat telers helpt om koprot beter te bestrijden. De schimmelziekte heeft de kwaliteit van uien dit seizoen zo sterk aangetast dat het ten koste gaat van de export.

Die oproep deed productmanager Paul Goorden van Cebeco Agrochemie vandaag op de uiendag in Dronten van de beursvereniging LNCN. Er bestaat al een beslissingsondersteunend systeem (BOS) voor de aanpak van bladvlekkenziekte en valse meeldauw, zegt Goorden. ”Het helpt telers om het juiste spuitmoment te bepalen en om gericht de beste middelen in te zetten. Er zijn geen middelen direct gericht op de bestrijding van koprot. De meeste bestrijdingsmiddelen hebben een bijeffect op de schimmelziekte.”
Maar het kost tijd en geld om een BOS op te zetten voor koprot, stelt Goorden. ”Een probleem is dat steeds minder geld beschikbaar is voor onderzoek naar uien. Koprot is een groot probleem dit seizoen. Dat zal gezien de toenemende weersextremen alleen maar toenemen. De slechte kwaliteit gaat ten koste van de export.”
Voorzitter Gijsbrecht Gunter van het comité Uienhandel van koepelorganisatie Frugi Venta stelt dat alleen het leveren van een goede kwaliteit de uienexport in de benen kan houden. ”Zo’n 95 procent van onze uienproductie wordt geëxporteerd. Het Nederlandse marktaandeel op de wereldmarkt daalt de laatste jaren. We kunnen nieuwe markten ontwikkelen, zoals China en India. Of reeds bestaande markten uitbreiden, zoals Midden- en Zuid-Amerika. Maar een uitstekende kwaliteit is een vereiste. De hele keten moet daar aan werken.”

Laatste reacties

  • Jan Zonderland

    Koprot wordt hier ook een toenemend probleem. Nu hoorde ik van een expert op uienteeltgebied dat we teveer stikstof strooien op de uien waardoor de ui teveel bladeren vormt, een dikker nek krijgt waardoor ze minder egaal strijken en door die dikkere nekken die minder goed sluiten komen er gemakkelijker ziektekiemen binnen waardoor dergelijke problemen ontstaan. Wij strooien zo'n 115 kg zuiver N op de uien. Volgens de expert zou 60 tot 80 kg voldoende zijn. Wie heeft hier een mening over ?

  • harmvanhoeve1

    Helemaal mee eens.100N geeft goede kwaliteit uien
    En al die groen houders...fandango,kembyo en andere stroby's zijn ook een probleem,de 1e jaren toen fandango nog werd getoets op de proefveldjes wilden de uien niet meer strijken....en de dosering lag niet veel hoger dan de advies dosering die toegelaten is.
    groen rooien en minder N is al een heel groot gedeelte van de kwaliteit

Of registreer je om te kunnen reageren.