Akkerbouw

Nieuws 3044 x bekeken 4 reacties

USDA: voorraden graan en soja krimpen

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de oogstprognose van graan voor dit seizoen bijgesteld. De totale graanproductie is ruim 5 miljoen ton verhoogd en het verbruik zelfs met bijna 9 miljoen ton. Daardoor krimpen de eindvoorraden van alle graansoorten.

Bij tarwe verlaagt USDA de eindvoorraad met 3,5 miljoen ton naar 209,6 miljoen ton ten opzichte van de februariprognose. ”We voorzien een groter verbruik van tarwe in China, Australië, Iran en Zuid-Korea”, schrijft USDA-stafmedewerker Michael Scuse in een toelichting op de prognose. ”In de EU daalt het tarweverbruik.”
Maar de voorraad tarwe is aan het eind van het seizoen wel 5 procent groter dan aan het begin van dit seizoen. De voorraad kan 30,6 procent van het jaarverbruik dekken.
Deze stocks-to-use-ratio ligt bij mais veel lager op 14,3 procent, ondanks dat de wereld een record aan mais oogst dit seizoen. Het verbruik is harder gestegen dan de productie, vooral door het stoken van ethanol uit mais. De maisvoorraad krimpt naar 124,5 miljoen ton. Dat is bijna 1 miljoen ton minder dan in de vorig prognose en 4,5 miljoen ton minder dan aan het begin van dit seizoen. Scuse schrijft de daling toe aan een veel lagere productie in Zuid-Afrika en een hoger verbruik van mais in veevoer in de wereld.
Bij sojabonen schat USDA het effect op de voorraden nog sterker. Aan het eind van dit seizoen ligt er nog 57,3 miljoen ton sojabonen op voorraad. Dat is 3 miljoen ton minder dan werd ingeschat in februari. De voorraad is 11,5 miljoen ton lager dan aan het begin van dit seizoen. Aan het eind van dit seizoen kan de eindvoorraad sojabonen 22,5 procent van het jaarlijkse verbruik dekken. USDA heeft de verwachte productie van sojabonen in Brazilië, Argentinië en Paraguay flink verlaagd als gevolg van de droogte in die landen.

Laatste reacties

 • denker123

  Geen wonder dat de voorraden van mais krimpen als de mais 'opgestookt' wordt in nuttelose ethanol en wordt zo aan de voedingssector onttrokken .40% van de mais en10%van de soyabonen in de V.S. vervangen nog maar 1% van de aardolie .Shaliegas vervangd nu al 30% van de aardolie en de gewone aardgas .Er is genoeg voor 200 jaar en is spotgoedkoop Tegen die tijd zijn er al lang goede zonnepanelen en andere vormen van natuurlijke energie.

 • berlies

  Volgende maand is de prognose waarschijnlijk weer anders.

 • John*

  stook maar veel meer op in die fabrieken, zal leiden tot eerlijke prijzen voor de boeren. Niemand kan blijven bestaan van het verlies van een ander.

 • denker123

  Gevolg van het veel meer opstoken van mais John,zal zijn dat de graanprijzen nog lager zullen worden als door iedereen ontdekt wordt dat de biobrandstoffen niet duurzaam zijn.In de V.S.wordt nog biobrandstof bijgemengd omdat het verplicht is , er wordt geen ethanolfabriek meer bijgebouwd omdat de subsidie afgeschaft is. In het Erie meer is er de laatste jaren een sterke uitbreiding van de algen,een gevolg van het meer bemesten van de mais voor o.a. ethanolproduktie,terwijl de opbrengsten per ha niet stijgen de laatste 6 jaar.Dit staat geregeld in de kranten.

Of registreer je om te kunnen reageren.