Akkerbouw

Nieuws 828 x bekeken

Sterkste daling ooit van sojaproductie in wereld

Washington – De wereld produceert dit seizoen 18 procent minder oliehoudende zaden dan vorig seizoen. Dat komt vooral doordat Zuid-Amerika minder sojabonen oogst.

De wereld oogst dit seizoen 245 miljoen ton sojabonen. Dat is 19,2 miljoen ton minder dan vorig seizoen. Het is de grootste jaar op jaar daling ooit, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Vooral Brazilië en Paraguay oogsten minder soja door droogte. Marktbureau Agrural verwacht dat Brazilië 67 miljoen ton soja oogst. Dat is 8 miljoen ton minder dan de recordoogst van vorig jaar. Sinds begin dit jaar is de sojaprijs op de termijnmarkt in Chicago met 15 procent gestegen.
Ook de productie van koolzaad valt tegen. Marktbureau Ukragroconsult stelt dat 31 procent van alle koolzaad in Bulgarije is uitgewinterd. Eerder was al vorstschade gemeld aan koolzaad in Frankrijk, Duitsland en Polen.
Marktbureau Oil World schat de wereldproductie van koolzaad op 60 miljoen ton. Niet alleen de EU, maar ook China en India produceren minder koolzaad. Op de termijnmarkt in het Canadese Winnipeg is de koolzaadprijs sinds begin dit jaar met 16 procent gestegen. In Parijs bedraagt de stijging 9 procent.
Oil World verwacht dat de sojamarkt krap blijft. Door het mooie weer in de VS zaaien veel akkerbouwers nu al mais. Dat drukt het soja-areaal in de VS. Het USDA denkt dat Brazilië de VS gaat inhalen op de wereldsojamarkt.
Rabobank Agri Commodity Markets Research verwacht dat soja duurder wordt. China importeert veel en de productiedaling is niet geheel in de prijs verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.