Akkerbouw

Nieuws 696 x bekeken

Sancties dwingen Iran tot ongebruikelijke graandeals

Teheran - Iran wil 3 miljoen ton tarwe kopen van India. Dat staat op de website van de Indiase exportautoriteit Apeda.

Daarnaast wil Iran suiker, sojameel en thee uit India importeren. Exporteurs durven volgens Apeda nauwelijks te leveren vanwege economische sancties die Iran treffen en het mogelijk lastig maken voor Iran te betalen.
Speciaal daarvoor hebben India en Iran volgens Apeda een betalingsmechanisme ontwikkeld. Volgens de afspraken mag India 45 procent van de olie die het koopt van Iran met de eigen roepie betalen. Tevens wordt het Iran toegestaan niet zoals gebruikelijk in dollars te betalen, maar ook in roepies. Normaliter koopt Iran eerder graan in het Zwarte Zee-gebied.
Onder de Iraanse kopers zijn Kengan Wheat Flour Factory, dat volgens Apeda 30.000 ton tarwe nodig heeft, en ALP, dat van plan is 600.000 ton te kopen. India en Iran zijn volgens Indiase media ook in bespreking grondstoffen als olie en graan eenvoudigweg te ruilen.
Iran wordt bedreigd door sancties omdat het volgens de VS en Europa mogelijk werkt aan nucleaire wapens. Volgens persbureau Reuters heeft Iran vooruitlopend op de sancties die in juli van kracht worden veel grote aankopen van voeding gedaan. Sinds februari kocht Iran reeds 2 miljoen ton graan, waarvan opmerkelijk genoeg 120.000 ton uit de VS zal komen.
Iran slaat een fors deel van het graan op en betaalt volgens Reuters vanwege de vermeende onzekerheid een premie op de wereldmarktprijs. Zo’n tien graanschepen met bestemming Iran zijn sinds het begin van dit jaar elders gelost, zoals in Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Bij de transacties wordt door Iran naast de gebruikelijke dollar ook Japanse yen en Russische roebels gebruikt.
Iran spreekt niet alleen met India, maar ook Pakistan, over het leveren van graan. Iran zou Pakistan in ruil voor 1 miljoen ton graan in olie willen betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.