Akkerbouw

Nieuws 638 x bekeken 1 reactie

Rabo: krapte soja en mais houdt tarweprijs op peil

Londen – De wereld heeft veel tarwe in voorraad. Maar de tarweprijs van de oude oogst daalt niet omdat de markten voor mais en sojabonen erg krap zijn.

Dat schrijven analisten van Rabobank Agri Commodity Markets Research in het maandelijkse bericht over de wereldmarkten voor agrarische grondstoffen. De bank denkt wel dat de tarweprijzen sterker gaan schommelen tot de nieuwe oogst.
De nieuwe oogst op het noordelijk halfrond zal tegen lagere prijzen worden verkocht. De Rabo-analisten stellen dat het groeiseizoen voor de tarwe in de VS goed is begonnen. Bovendien krijgt tarwe een ruimer aandeel in het bouwplan van de akkerbouwers. En Australië exporteert veel tarwe vanwege een grote oogst.
Daarnaast blijft er veel tarwe over van de oude oogst. De Rabo-analisten denken dat de eindvoorraad op 30 juni 2012 genoeg is om 32 procent van het jaarverbruik te dekken. Deze stocks-to-use-ratio groeit naar 33,8 procent eind volgend seizoen 2012/2013.
Daar staat tegenover dat de vraag naar tarwe uit Noord-Afrika groeit. Door droogte produceert de regio minder. Bovendien switchen veel akkerbouwers in Canada van tarwe naar koolzaad.

Eén reactie

  • pdenh1

    Recentelijk nog voorzag de Rabo een lagere tarweprijs. 'Het is zeer moeilijk om graanprijzen te voorspellen, gegeven de grote afhankelijkheid van tientallen parameters. Wellicht kan worden gesteld, dat de toenemende wereldvraag naar tarwe en de vrij starre productieomstandigheden de spanning tussen vraag en aanbod doet toenemen en eerder prijsverhogend dan verlagend kunnen werken.
    Overigens blijft prijsprofetie een hachelijke zaak!

Of registreer je om te kunnen reageren.