Akkerbouw

Nieuws 918 x bekeken

Prognoseprijs pootgoed HZPC 30 euro

Joure – Handelshuis HZPC zet de prognoseprijs voor pootaardappelen op 30 euro per 100 kilo.

Voor de oogst van 2010 was de prognoseprijs 33 euro en betaalde HZPC uiteindelijk € 33,12. Eind juni maakt HZPC de definitieve pootgoedprijs over oogst 2011 bekend. De prijs is exclusief btw en geldt voor klasse E en vóór afdracht van kwekerslicentie door de teler.
Volgens HZPC-directeur Gerard Backx is dit seizoen opnieuw veel pootgoed verkocht aan landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, alhoewel minder dan vorig seizoen. ”De aardappelmarkt is in de meeste landen zowel qua volume als prijs goed geweest. Bovendien zijn granen duurder geworden waardoor de aardappel in die landen beter kan concurreren op de voedselmarkt.”
De politieke problemen in een aantal landen hebben de afzet van pootaardappelen moeilijker gemaakt maar niet onmogelijk. Het is HZPC gelukt om in nagenoeg alle landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika pootaardappelen te verkopen.
De afzet in Europa verloopt echter moeizaam. Dit is het gevolg van de huidige lage prijzen voor consumptieaardappelen in Europa. Het volume dat HZPC in Europa zal afzetten, zal lager zijn dan in het voorgaande jaar.
Daarnaast constateert HZPC dat er beduidend minder pootgoed is van oogst 2011 dan van de oogsten van 2009 en 2010. HZPC verwacht dat de telers met de prognoseprijs van 30 euro een gemiddelde financiële opbrengst per hectare ontvangen.
Backx verwacht voor HZPC een gemiddeld financieel boekjaar, dat afloopt op 30 juni. ”Het wordt geen topjaar zoals vorig boekjaar. We verhandelen minder pootgoed.”

Of registreer je om te kunnen reageren.