Akkerbouw

Nieuws 1111 x bekeken

Ook veel Pools graan geraakt door vorst

Warschau - In Polen is 500.000 hectare wintertarwe beschadigd geraakt door de vorst in februari.

Dat geldt ook voor 250.000 hectare triticale en wintergerst. Volgens de Poolse organisatie van graantelers KFPZ kan het areaal beschadigd wintergraan groeien naar 1 miljoen hectare. Vorig jaar teelden de Poolse akkerbouwers 7,8 miljoen hectare graan, waarvan 4,7 miljoen hectare wintergraan.
Voorzitter Raphael Mladanowicz van de KFPZ schat de opbrengstverliezen op de beschadigde percelen op 50 tot 90 procent. “Het meest getroffen gebied ligt in de provincie Wielkopolska in het westen van Polen. Er is weinig sneeuw gevallen waardoor het graan enorm heeft geleden onder de vorst. Het is nu mooi weer. Wellicht dat een mooi voorjaar de schade wat kan beperken.”
Mladanowicz verwacht dat de Poolse akkerbouwers de uitgewinterde graanpercelen gaan inzaaien met vooral mais. “Het maisareaal in Polen zal groeien dit jaar.”
Polen is na Frankrijk en Duitsland de grootste graanproducent in de EU. In Frankrijk heeft de vorst ook toegeslagen. Daar is volgens marktbureau Agritel 22 procent van de wintergerst beschadigd. Bijna 5 procent is volledig uitgewinterd. Van de wintertarwe is 5 procent volledig kapot gevroren en 13 procent zwaar beschadigd. De vorst heeft 1 procent van het Franse winterkoolzaad laten afsterven en 12 procent beschadigd.
De nieuwssite Agrarzeitung meldt dat in de Duitse deelstaat Brandenburg meer graan en koolzaad is uitgewinterd dan verwacht. Ongeveer 15 procent van de gerst, 12 procent van de tarwe en 10 procent van het koolzaad in de deelstaat moet worden omgeploegd. Vooral vroeg gezaaide percelen zijn uitgewinterd. In de rest van Duitsland lijkt de schade mee te vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.