Akkerbouw

Nieuws 1490 x bekeken

Nieuwe manier plantveredeling bespaart kosten

De Lier – Wetenschappers zijn erin geslaagd om ouderplanten te ontwikkelen van een bestaande zandraket. Volgens wetenschappers is het voor het eerst dat deze techniek van reverse breeding (omgekeerde veredeling) succesvol is toegepast.

De techniek is ontwikkeld door onderzoekers van Wageningen UR, veredelingsbedrijf Rijk Zwaan en de Californische universiteit van Davis. Reverse breeding is een alternatief voor de gangbare veredeling waarbij homozygote ouderplanten worden gekruist om heterozygote hoogproductieve nakomelingen voort te brengen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het laatste nummer van Nature Genetics. De wetenschappers hebben voor hun onderzoek de zandraket gebruikt. Het plantje is familie van onder andere broccoli, kool en radijs. De onderzoekers denken dat de nieuwe techniek ook toepasbaar is bij andere gewassen.
Volgens WUR kan de nieuwe techniek grote veranderingen veroorzaken in de plantenveredeling. Als veredelaars een geschikte plant vinden, kunnen ze de bijbehorende ouderlijnen maken zodat de nakomelingen dezelfde uitzonderlijke kenmerken hebben als die ene plant. Dat bespaart veredelingsbedrijven kosten voor het in stand houden van ouderlijnen.
Reverse breeding biedt ook uitkomst als een hybride plant geen zaad produceert, zegt innovatiespecialist Jack de Wit van Rijk Zwaan. ”Met reverse breeding kun je dan ouderlijnen ontwikkelen die dezelfde nakomelingen geven die wel zaad produceren.”
Met de nieuwe techniek kan niet het kwekersrecht worden omzeild, stelt De Wit. ”Het kwekersrecht wordt toegekend aan een nieuw ras. Ook als een ras via reverse breeding is geproduceerd blijft dat kwekersrecht gelden voor dat ras.”
Rijk Zwaan heeft patent aangevraagd op de nieuwe techniek, zegt De Wit. ”Het is nog niet verleend. Maar we zijn daar positief over omdat het een geheel nieuwe veredelingsmethode is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.