Akkerbouw

Nieuws 2577 x bekeken 1 reactie

Ex-leden Agrico dagen coöperatie voor de rechter

Emmeloord – Een groep akkerbouwers die voorheen fritesaardappelen leverde aan Agrico start een rechtzaak tegen de coöperatie.

De telers voelen zich gedupeerd doordat Agrico in november 2010 de handel in fritesaardappelen overdroeg aan Aviko Potato.
De groep heeft een stichting opgericht om de rechtzaak te voeren. ”Het besluit van Agrico om de coöperatieve teelt van industrieaardappelen over te hevelen naar Aviko heeft veel onrust onder haar leden veroorzaakt”, meldt de stichting in een persbericht. ”Het beleid en de gang van zaken met betrekking tot deze besluitvorming wordt door veel gedupeerde leden niet geaccepteerd. Ondanks overleg met Agrico is geen helder beeld gekregen van de rechtspositie van de telers. Daarom leggen de telers dit voor aan de rechter.”
De stichting wil geen nadere toelichting geven omdat de zaak voor de rechter komt. Volgens de site Boerenbusiness gaat het om een groep van zestig voormalige leden van Agrico.
Algemeen directeur Jan van Hoogen van Agrico zegt dat de coöperatie voortdurend in gesprek is geweest met alle leden van de coöperatie, waaronder ook die fritesaardappelen leverden. ”We hebben een coulanceregeling ingesteld die inhoudt dat de ongeveer 120 leden die fritesaardappelen teelden tot en met oogst 2014 blijven meedelen in de winst van de dochterbedrijven. En ze krijgen een voorschot op het certificatenkapitaal. Deze regeling is via de gebruikelijke besluitvorming via de ledenraad er gekomen.”
De handel in fritesaardappelen is per 1 december 2010 overgedragen aan Aviko Potato. De overdracht leidde tot veel ophef onder de leden. Die was weliswaar bekrachtigd door de ledenraad, maar niet door alle leden. Door de ophef vertrok in december 2010 toenmalig directeur Ineke Mastenbroek. In mei vorig jaar stapte ook voorzitter Herman Vermeer van de raad van beheer op.

Eén reactie

  • jan4072

    Agrico was zo ongeveer de enig overgebleven verkoop cooperatie. Precies wat de boeren nodig hebben. De verwerkende industrien (ook veelal cooperaties) hebben totaal geen belang bij goede boerenprijzen. Eerder het omgekeerde. Goedkope inkoop betekend automatisch meer omzet voor de verwerkers. Ook in andere takken van landbouw is het broodnodig dat de boeren weer verkoop organisaties opzetten die maar één doel hebben: de landbouwproducten zo duur mogelijk te verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.