Akkerbouw

Nieuws 1124 x bekeken

Door vorst 1,9 miljoen ton minder Franse tarwe

Parijs – In Frankrijk is circa 1,9 miljoen ton tarwe verloren gegaan door uitwintering. Daardoor steeg de tarweprijs vrijdag, maar die daalde maandag weer.

Marktbureau Agritel heeft een enquête gehouden onder 2.105 Franse graantelers. Het bureau concludeert daaruit dat door de vorst van begin februari zo’n 1,9 miljoen ton tarwe verloren is gegaan. Vorig jaar produceerde Frankrijk zo’n 36 miljoen ton tarwe. Agritel verwacht dat veel Franse akkerbouwers de verloren gegane wintertarwepercelen inzaaien met zomergerst.
Omdat de EU een krappe voorraad tarwe heeft, reageerde de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs vrijdag met een prijsstijging van € 6,50 naar 220 euro per ton voor het maartcontract. Frankrijk is verreweg de grootste producent en exporteur van tarwe in de EU. Maandag daalde de tarweprijs weer. In Parijs leverde het maartcontract, het eerst aflopende termijncontract, gedurende de handelsdag weer iets meer dan 4 euro per ton in.

Of registreer je om te kunnen reageren.