Akkerbouw

Nieuws 1000 x bekeken

Commissie verwacht krap graanseizoen

Brussel – De graanvoorraad in de EU blijft volgend seizoen krap. Ondanks dat de EU in 2012/2013 meer graan produceert dan dit seizoen. Dat komt omdat het graanverbruik stijgt en de import wat afneemt.

De Europese Commissie heeft de graanbalans gepubliceerd van seizoen 2012/2013. Aan het eind van het nieuwe seizoen, op 30 juni 2013, heeft de EU nog een graanvoorraad die 7,02 weken verbruik kan overbruggen. Aan het eind van dit seizoen is de stocks-to-use-ratio 6,95 weken.
De graanvoorraad in de EU blijft krap, stelt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Een paar jaar geleden was de voorraad groot genoeg om meer dan 13 weken verbruik te dekken.”
De krappe graanvoorraad veroorzaakt sterke prijsschommelingen, stelt de woordvoerder. ”De wereld moet ieder jaar een recordoogst produceren om het stijgende verbruik bij te houden. Als er een seizoen komt zoals 2007/2008 met een lage productie, dan schieten de graanprijzen omhoog.”
De Commissie publiceert de graanbalans op een moment dat de productie nog lang niet is in te schatten. De woordvoerder van het productschap stelt echter dat de publicatie voortkomt uit de afspraken die vorig jaar op de G-20 top zijn gemaakt. ”Toen hebben politici afgesproken meer openheid te geven over productie, verbruik en voorraad van graan om de invloed van speculatie op de prijzen terug te dringen. Maar de krappe voorraden spelen een veel grotere rol in de prijsschommelingen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.