Akkerbouw

Nieuws 581 x bekeken

Brits sproeiverbod treft boeren nog niet

Londen – Zeven waterbedrijven in het zuiden en oosten van Engeland hebben vanaf 5 april een sproeiverbod afgekondigd. Dat verbod geldt echter alleen voor particuliere klanten en nog niet voor zakelijke afnemers.

De National Farmers Union heeft boeren wel opgeroepen zo weinig mogelijk en dan vooral ’s nachts te irrigeren en ook verder het waterverbruik zo veel mogelijk te beperken.
In grote delen van Engeland valt al bijna twee jaar maandelijks minder neerslag dan het gemiddelde. Het milieu-agentschap Environment Agency heeft daarom dit gebied officieel tot droogtegebied verklaard. De grote waterbedrijven hebben nu gezamenlijk een verbod afgekondigd op het sproeien van de tuin of wassen van de auto met een tuinslang. Water geven met een gieter of de auto wassen met een emmer mag voorlopig nog wel. Op overtreding van het verbod staat een boete van meer dan 1.000 euro.
Boeren en tuinders in de betrokken gebieden overleggen regelmatig met de Environment Agency en de waterbedrijven over de situatie en hun mogelijke bijdrage, benadrukt vice-voorzitter Meurig Raymond van de NFU. “Boeren en tuinders nemen watermanagement erg hoog op. Het is goed te zien dat overleg en goed vooruit plannen er toe leidt dat water beschikbaar blijft voor essentieel gebruik zoals de productie van voedsel.”
De NFU overlegt nu verder met de waterbedrijven over de beschikbaarheid van drinkwater voor vee en over het gefaseerd invoeren van een eventueel noodzakelijk verbod op irrigatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.