Akkerbouw

Nieuws 1317 x bekeken

'Weinig invloed areaal op aardappelproductie'

Swifterbant - Het aardappelareaal heeft weinig invloed op de totale productie. De opbrengst per hectare heeft een veel grotere effect. Dat fluctueert meer door de jaren heen dan het areaal, zegt voorzitter Louis Beemsterboer van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

“De opbrengst per hectare wordt vooral bepaald door het weer”, zei Beemsterboer op de ledenvergadering in Swifterbant. “Je ziet door de jaren heen een directe relatie tussen de gemiddelde prijs en de hectareopbrengst. Dat verband is veel groter dan die tussen areaal en totale productie.”
De totale productie heeft veel invloed op de aardappelprijs. De grote productie van dit seizoen drukt de prijzen, constateerde directeur Menno Kaan van bemiddelingsbureau Agro Trade op de VTA-bijeenkomst. “Als het voorjaar ook nog eens vroeg begint is er weinig kans op een prijsverhoging.”
Voor de langere termijn voorziet Kaan meer kansen op betere prijzen. “De euro daalt ten opzichte van de dollar. Dat versterkt onze exportpositie. De dure olie duwt de graanprijzen omhoog. Een groei van de graanteelt drukt het aardappelareaal. Bovendien maakt dure brandstof beregening duurder, zodat telers in een droog jaar minder snel de beregeningsinstallatie aanzetten. Dat drukt de hectareopbrengsten. Het zou mij niet verbazen als over een jaar of vier de aardappelprijzen richting 15 euro gaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.