Akkerbouw

Nieuws 1782 x bekeken

VTA: 10 procent meer aardappelen in opslag

Noordhoek – Telers hebben ruim 10 procent meer aardappelen in de bewaring dan vorig jaar. De extra hoeveelheid bestaat vrijwel geheel uit aardappelen die nog vrij vermarkt kunnen worden.

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) inventariseert jaarlijks in november, februari en april de aardappelvoorraad onder een vaste groep leden. De VTA stelde in november al vast dat de telers dit seizoen 5 procent meer aardappelen hebben geoogst dan in 2010. Uitgedrukt in procenten zijn op 15 februari iets minder aardappelen afgeleverd dan in februari 2011. Doordat de oogst groter is uitgevallen, ligt er ruim 10 procent meer aardappelen in opslag dan vorig jaar half februari.
Volgens de VTA is nu ongeveer de helft van de aardappelen afgeleverd. Bijna 30 procent ligt nog in opslag maar is al verkocht. En voor zo’n 20 procent van de aardappelen moet de teler nog een koper vinden. Vergeleken met de oogst van 2010 liggen er meer aardappelen in opslag en is een groter deel nog vrij.
Uit de voorraadinventarisatie van het Belgische onderzoeksinstituut PCA blijkt dat begin februari 52 procent van alle geoogste bewaaraardappelen nog in opslag ligt. De voorraad van 1,9 miljoen ton aardappelen is 500.000 ton hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar. De enorme voorraden zijn het gevolg van de zeer grote oogst in 2011, stelt het PCA.
Omdat in België steeds meer licentierassen worden geteeld, neemt het aandeel contractaardappelen toe. Maar doordat veel aardappelen boven de contracthoeveelheid zijn geteeld, zijn er toch veel vrije aardappelen beschikbaar, stelt het PCA.

Of registreer je om te kunnen reageren.