Akkerbouw

Nieuws 585 x bekeken

Recordaanvoer winterprei

Roeselare – Deze week werd een recordhoeveelheid van 2,9 miljoen kilo winterprei aangevoerd bij REO Veiling in Roeselare.

De prei werd aangevoerd door 360 telers. De recordaanvoer heeft te maken met het huidige winterweer. Het aanbod winterprei is groter dan gebruikelijk omdat telers langer hebben geoogst dan normaal. De groente mag dan bestand zijn tegen de kou, maar oogsten kan niet meer als de temperatuur voortdurende onder het vriespunt blijft.

Met het stijgende aanbod steeg ook de vraag naar wintergroente. Het piekmoment was de aanvoer van niet minder dan 800 ton prei in één dag. Het verbroken weekrecord van 2,5 miljoen kilo prei dateert van begin februari 2005.

De prijs voor een kilo prei lag maandag en dinsdag tussen de 70 en 80 cent per kilo. Woensdag daalde de kiloprijs naar 60 cent en donderdag zakte de prijs verder naar 50 cent per kilo vanwege de aangekondigde dooi. Echter het blijft nog voorlopig te koud om te rooien. Vrijdag liftte te prijs iets op naar 55 tot 60 cent per kilo.

Prei was ook in 2011 het belangrijkste product op REO Veiling. De totale aanvoer bedroeg 62,9 miljoen kilo tegen een gemiddelde veilingprijs van 39 cent per kilo. Goed voor een omzet van 24,3 miljoen euro of 18,6 procent van het totale omzetcijfer van REO Veiling in 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.