Akkerbouw

Nieuws 1498 x bekeken

Rabo: sojaprijzen stijgen verder

Londen – De prijs van sojabonen stijgt de komende maanden, verwacht de Rabobank. Zuid-Amerika oogst veel minder sojabonen door droogte.

De Rabobank Agri Commodity Markets Research schat dat de wereldproductie van sojabonen in seizoen 2011/2012 uitkomt op 247 miljoen ton. Dat is 6 procent minder dan vorig seizoen. Het verbruik stijgt 2,4 procent naar 258 miljoen ton, zodat de eindvoorraad 11 miljoen ton slinkt.
Door droogte produceren Brazilië en Paraguay 2 miljoen ton minder. Dat maakt de beschikbaarheid van soja krap. Na twee jaar van overschotten daalt de productie dit seizoen onder het verbruik.
Dat komt enerzijds door de grote vraag. China importeert veel sojabonen voor zijn oliemolens en veevoerindustrie. China plaatste vorige week een order van 12 miljoen ton in de VS, de grootste order die de VS ooit heeft gekregen. De order is goed voor ruim 10 procent van de jaarlijkse sojaproductie in de VS.
Daarnaast verwacht de Rabo dat akkerbouwers in Noord- en Zuid-Amerika overstappen van soja op mais vanwege de hoge maisprijs van dit seizoen. Ook denkt de Rabobank dat soja interessant wordt voor speculanten vanwege de verwachte prijsstijging. De speculanten hebben relatief weinig posities ingenomen op de termijnmarkten voor soja.
Ook volgend seizoen 2012/2013 blijft de sojamarkt krap, verwacht de Rabobank. De productie stijgt weliswaar vanwege de hogere prijzen. Maar de vraag groeit nog harder waardoor de voorraden verder slinken.

Of registreer je om te kunnen reageren.