Akkerbouw

Nieuws 485 x bekeken

Overheid Oekraïne dreigt met heffing op export tarwe

Kiev - Het ministerie van landbouw in Oekraïne vraagt handelaren om minder tarwe te exporteren.

Als de oproep te weinig effect heeft worden mogelijk exportheffingen ingesteld, meldt het Franse marktbureau Agritel. Het ministerie vreest een tekort aan tarwe in het volgende seizoen omdat de wintertarwe er slecht bij staat. Analisten schatten de uitval van de wintertarwe op 20 tot 40 procent. Door de droge herfst is veel tarwe niet gekiemd of heeft zich slecht ontwikkeld. De strenge winter dunt de tarwepercelen verder uit.
Oekraïne heeft sinds 1 juli vorig jaar 2,9 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat het exportpotentieel tot 30 juni dit jaar op 6 miljoen ton tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.