Akkerbouw

Nieuws 575 x bekeken

'Landbouw EU sterker door hervormingen'

Lelystad – De landbouw in de EU is concurrerender geworden door de hervormingen van het gemeenschappelijke landbouwbeleid. Dankzij de hervormingen van de laatste jaren is de EU een grote graanexporteur geworden zonder exportsteun. Bovendien lopen de prijzen voor graan en suiker in de EU nu gelijk op met die op de wereldmarkt.

Dat zei Herman Versteijlen, directeur Agrarische Markten bij de Europese Commissie, op een bijeenkomst in Lelystad van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). Volgens Versteijlen werd de tarweprijs in de EU kunstmatig hoog gehouden. ”Sinds de hervormingen zijn de prijzen voor tarwe in Frankrijk en in de VS sinds 2000 steeds meer gelijk gaan oplopen. Voor mais geldt dat sinds 2008. De EU is een grote exporteur van tarwe zonder restituties.”
Volgens Verstijlen is ook de suikersector veel concurrerender geworden. ”Vorig jaar lag de suikerprijs op de wereldmarkt zelfs hoger dan in de EU. En de suikerproductie per hectare stijgt door.”
Versteijlen vindt dat de akkerbouwers niet hoeven te vrezen voor het nieuwe landbouwbeleid. ”Dat is er onder andere op gericht om de EU nog concurrerender te maken. Het plan is om de suikerregeling in 2015 niet te verlengen. Dan vervalt ook het WTO-exportplafond van 1,3 miljoen ton. Dan kan de Europese sector volop suiker exporteren.”
NAV-bestuurder Klaas Hoekstra vindt het betoog van Versteijlen te kort door de bocht. ”De suikerprijs is de laatste twee jaar hoog op de wereldmarkt. Maar dat kan zo weer veranderen. Dan moet je maar afwachten of je suiker kunt exporteren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.