Akkerbouw

Nieuws 467 x bekeken

KWS Saat wil minder transgene veldproeven

Einbeck – KWS Saat wil het aantal transgene veldproeven in Duitsland niet verder uitbreiden.

Dat heeft concerndirectielid Hagen Duenbostel laten weten. Eerder kondigde BASF aan om transgeen onderzoek naar de Verenigde Staten te verplaatsen.
Het concern werd vorig jaar geconfronteerd met vernielingen van de gewassen op de twee Duitse proeflocaties door actievoerders, uitgebreide veiligheidsmaatregelen ten spijt. Duenbostel zegt niet dat die twee proeflocaties (in Wetze bij Northeim en in Üplingen) zullen worden opgedoekt, maar van uitbreiding van de proeven en nieuwe locaties zal geen sprake zijn. Wel heeft KWS nog om vergunning gevraagd voor de veldteelt van de Roundup Ready suikerbiet in Üplingen, aldus Duenbostel. 
”Voor verdere veldproeven moeten de juiste voorwaarden aanwezig zijn, namelijk een vraag op de markt en een andere maatschappelijke discussie,” legt hij uit.
”Zolang aan die voorwaarden niet is voldaan blijft KWS in een afwachtende positie en worden veldproeven in andere landen – bijvoorbeeld de USA – uitgevoerd, waar een vriendelijker klimaat heerst voor transgene techniek.”

Of registreer je om te kunnen reageren.