Akkerbouw

Nieuws 807 x bekeken

Graanbank kan hongersnood voorkomen

Rotterdam - Graan opkopen is een mogelijke oplossing voor de dreigende hongersnood in Mali. Dat stelt Yvonne Gerner van de particuliere Stichting Rondom Baba. Zij probeert met Nederlands geld de zogeheten Graan Bank op te zetten.

De Verenigde Naties waarschuwden vorige week dat dit jaar zeker 552 miljoen euro nodig is om de hongersnood in de Sahel in West-Afrika te voorkomen. Mali is een van die Sahellanden waar door droogte en tegenvallende oogsten hongersnood dreigt. ,,Het is wachten op de noodhulp, maar het probleem daarvan is dat die niet structureel is’’, licht initiatiefneemster Gerner vanuit Mali toe.

Alle voorraden rijst en gierst worden nu opgekocht, veelal door handelaren die het vanaf het begin van de hongersnood tegen woekerprijzen verkopen. De arme mensen kunnen geen voorraad aanleggen. Als Gerner nu over geld zou beschikken, kan zij tot eind maart nog tegen normale prijzen rijst en gierst opkopen. ,,Daarom beginnen wij nu een actie om geld in te zamelen om de Graan Bank te kunnen vullen'', zegt Gerner.

De lokale, arme bevolking kan bij de Graan Bank het voedsel tegen gangbare prijzen kopen of op krediet afnemen. Tegelijkertijd wordt in de bank graan opgeslagen om die in juli weer te zaaien voor een nieuw seizoen. Die reserves zijn na een hongersnood vaak niet meer beschikbaar.

,,Van het geld dat we overhouden, kopen we landbouwgrond om die weer aan de arme bevolking te verpachten tegen een klein percentage van de oogstopbrengst’’, licht Gerner toe. ,,Het geld helpt niet alleen de honger te stillen van vandaag, maar investeert ook in een duurzame voedselketen in de toekomst.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.