Akkerbouw

Nieuws 358 x bekeken

'Glyfosaatverbod dure zaak voor akkerbouw'

Giessen - Als het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat door een verbod niet meer beschikbaar zou zijn, stijgen de arbeids- en machinekosten in de akkerbouw aanzienlijk. Dat heeft het Institut für Agribusiness in het Duitse Giessen berekend.

Volgens een publicatie van het instituut in DLG-Mitteilungen gaat het daarbij in het noorden en oosten van Duitsland om een kostenstijging van 5 tot 11 procent ofwel 8 tot 30 euro per hectare. Deze berekening is gebaseerd op de teelt in een vruchtwisselingscyclus koolzaad-tarwe-tarwe met één keer ploegen tussen de twee tarweseizoenen. Telers die aan beperkte grondbewerking doen moeten zonder glyfosaat ook weer gaan ploegen en zien de machinekosten in dat geval met 14 procent stijgen en de arbeidskosten met 18 procent.

De akkerbouw gebruikt in Duitsland 4.000 ton glyfosaat per jaar. Dat is 80 procent van het totale verbruik. Het middel wordt zowel voor het zaaien als na de oogst ingezet, maar de maatschappelijke discussie over de risico’s is de afgelopen jaren gestaag in sterkte toegenomen, aldus DLG-Mitteilungen, die de sector aanraadt om daar niet doof voor te zijn. DLG is de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, een organisatie die zich ten doel stelt de kennis en kunde van de agrariërs te bevorderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.