Akkerbouw

Nieuws 739 x bekeken

Franse suikercampagne zeer goed verlopen

Lille – De Franse suikercampagne 2011-2012 is uizonderlijk goed verlopen, blijkt uit de cijfers.

Het gemiddelde rendement kwam op 97 ton per hectare met 16 procent suikergehalte. Dat resulteert in 14 ton witsuiker per hectare, de hoogste opbrengst in dertig jaar. Zes fabrieken haalden zelfs meer dan 100 ton per hectare met die in Toury met 116,5 ton per hectare als koploper.
Een ander record: de campagne heeft buitengewoon lang geduurd. Gemiddeld draaiden de suikerfabrieken 112 dagen, dat is 17 dagen meer dan het gemiddelde. Twee fabrieken, die in Etrepagny en in Eppeville, draaiden zelfs 129 en 131 dagen, een campagneduur die in Frankrijk nooit eerder is voorgekomen.
Die lange campagneduur had niet alleen te maken met de grote toevoer maar ook met regelmatige machineproblemen in verschillende vestigingen. Door de vertragingen hebben de bieten hier en daar wel schade geleden in de silo’s, meldt de Franse organisatie van bietentelers CPB.
De CPB schrijft de hoge rendementen vooral toe aan de buitengewoon gunstige weersomstandigheden, zowel tijdens het zaaien als later in het voorjaar tijdens het groeiseizoen. Zowel in mei als in de herfst was er bovendien ruim voldoende zon om de bieten verder te ontwikkelen. ”We kunnen al met al spreken van een samenloop van gunstige omstandigheden”, denkt de bond. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.