Akkerbouw

Nieuws 525 x bekeken 1 reactie

FNV voert actie bij Aviko

Steenderen – FNV Bondgenoten gaat maandagochtend actievoeren bij aardappelverwerker Aviko in Steenderen. Volgens de vakbond zet transportbedrijf Butter uit Dronten goedkope Poolse chauffeurs in voor transport van aardappelen naar de fabriek.

FNV organiseert de actie samen met de Belgische Transportarbeiderbond BTB: Butter heeft ook een vestiging in België.

”Bij bedrijven doen Poolse chauffeurs hetzelfde werk als Nederlanders, maar dan voor een veel lagere uurloon”, aldus Edwin Atema van FNV Bondgenoten.

In januari diende al een rechtszaak voor de kantonrechter in Hoorn tussen de vakbond en het transportbedrijf. Butter wilde een chauffeur ontslaan die voorzitter is van de OR van het bedrijf – en kaderlid van FNV Bondgenoten. De rechter oordeelde 30 januari dat het ontslag niet rechtmatig was.

FNV Bondgenoten wil nu ook de opdrachtgever van Butter, Aviko, betrekken in de kwestie.

Atema: ”Aviko blijft zeggen dat zij geen partij zijn en dat Butter aangeeft dat ze zich aan de wet houden. Dit is voor een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord ondernemen op papier hoog in het vaandel heeft, wel een heel gemakkelijke redenering. Als hun aardappelen voor 3 euro per uur vervoerd worden, kan Aviko niet volhouden dat het maatschappelijk onderneemt.”

Christel Labee

Eén reactie

  • schaakmat

    Aviko kijkt moedwillig de andere kant op. Slavernij in Nederland, ongelofelijk!!
    Het wordt de hoogste tijd om de producten van dit soort hufterige bedrijven de boycotten. Dat helpt wellicht. Een eerlijk, verantwoord transport verdient een eerlijke prijs. Bovendien: Vervoeren met onderbetaalde chauffeurs is fnuikend voor de verkeersveiligheid!!

    Willem.

Of registreer je om te kunnen reageren.